Rydze w sosie winno – śmietanowym

O, rudy, rudy, rudy, rudy rydz
Jaka piękna sztuka!
Rudy, rudy, rudy rydz
A ja rydzów szukam
O, rudy, rudy, rudy, rudy rydz
Mam na rydza smaczek
Rudy, rudy, rudy, rudy rydz
Lepszy niż maślaczek

Czy lepszy niż maślaczek, to nie wiem. Polemizowałabym. Niemniej jednak w lasach zaroiło się od rydzów, a mnie od razu śpiewa się w myślach (i niestety ku utrapieniu otoczenia nie tylko w myślach) piosenka Heleny Majdaniec i chwyta ochota na smakołyki runa leśnego.

Dziś mam dla Was prosty przepis na spaghetti z rydzami w sosie winno-śmietanowym. Danie co prawda do lekkich i dietetycznych nie należy, ale jego smak, kremowa i aksamitna tekstura sosu oraz winno – grzybowo – muszkatołowy aromat absolutnie zniewala i uzależnia. Cóż…Jak to mawia mój kolega: lepiej dobrze zjeść, niż podobać się byle komu i chyba czasem trochę prawdy w tym upatruję 🙂

Składniki (dla 4 osób):
Rydze – u mnie było to ok. 10 sporych sztuk
Łyżka masła klarowanego
500 ml śmietanki 30%
250 – 300 ml białego wytrawnego wina (użyłam Jacob’s Creek Chardonnay)
2 spore szalotki (można zastąpić zwykłą cebulą)
Świeżo mielony czarny pieprz
Świeżo otarta gałka muszkatołowa
Sól
Świeżo otarty parmezan
Posiekana natka pietruszki
Makaron spaghetti

Spaghetti z rydzami w sosie winno-śmietanowym

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, dobrze myjemy i kroimy na paski o szerokości ok. 1,5 – 2 cm. Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz gałki muszkatołowej i przesmażamy.

Gdy cebulka ładnie się zeszkli, a aromaty pieprzu i gałki muszkatołowej otworzą dodajmy pokrojone rydze. Krótko przesmażamy. Dodajemy 200 ml białego wina i smażymy do czasu odparowania alkoholu i zredukowania (zagęszczenia się) winno-maślanej bazy sosu.

Całość przestudzamy. Następnie wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Wlewamy resztę wina i nadal gotujemy odparowując nadmiar płynu. Konsystencja sosu ma być gładka i kremowa. Następnie ponownie doprawiamy wg własnych upodobań solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Celowo nie podaję gramatur przypraw w tym przypadku ze względu na ich intensywne aromaty – danie należy doprawić tak, aby to Wam smakowało.

Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy.

Na talerze nakładamy makaron, sos, posypujemy parmezanem i natką pietruszki i gotowe.

Inne przepisy z grzybami w roli głównej znajdziecie tutaj:

CURRY Z BOCZNIAKAMI,

PANIEROWANE BOCZNIAKI,

ZUPEŁNIE WYJĄTKOWA ZUPA GRZYBOWA

ZUPA Z PRAWDZIWKÓW NA RIESLINGU

Bon appetit!

 

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *