Szakszuka – idealne śniadanie

Szakszuka –  przepis na to danie pochodzi z Tunezji, ale jest ono znane we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu. W Izraelu zjadana na śniadanie, w Maroku na obiad. Nam w sumie jajka sadzone, czy też jajka z pomidorach też nigdy jakoś specjalnie obce nie były, jednak bez dodatku kluczowych, bardzo aromatycznych przypraw. Panie i Panowie, dziś prezentuję przepis na oryginalne danie kuchni bliskowschodniej. Pyszne, aromatyczne i sycące.

Składniki:

5 dużych pomidorów
1duża cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 mała papryczka chili
1 łyżeczka kminu (można dodać więcej, jeśli bardzo lubimy ten aromat – ja np. uwielbiam)
Sól, pieprz do smaku
4 jajka
Kilka czarnych lub zielonych oliwek
Ok. 6 listków świeżego oregano
Tarty owczy ser

Szakszuka. Zdjęcie kateskitchen.pl
Szakszuka. Zdjęcie kateskitchen.pl

Przygotowanie:

Cebulę siekamy, niezbyt drobno i lekko podsmażamy na oliwie.

Połowę papryki kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli.

Czosnek i chili siekamy drobno, dodajemy do cebuli i papryki. Przyprawiamy kuminem i lekko podsmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku.

W międzyczasie pomidory nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na duże cząstki i wrzucamy do reszty składników. Gdy danie trochę się zredukuje dodajemy listki oregano i pokrojone oliwki.

Doprawiamy solą i pieprzem i nadal odparowujemy nadmiar wody. Gdy pomidory rozpadną się i potrawa zagęści się, robimy 4 “gniazdka” i wbijamy jajka (mnie więcej jak sadzone). Dusimy, dopóki białka nie zetną się, natomiast żółtka wciąż pozostaną płynne. Nakładamy na talerze i całość posypujemy startym owczym serem. Resztę papryki kroimy w krążki i przyozdabimy nimi danie.

Bon apetit!

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *