Nalewka na miodzie i białym winie

Czasy mamy, jakie mamy, a mnie roznosi. Wróciłam więc do produkcji moich już słynnych nalewek. Kilkoro z Was nawet miało okazję skosztowania nalewki na płatkach róży, fiołkówki, wiśniówki czy wyjątkowej urody pigwówki. Dziś będzie mniej standardowo, gdyż oprócz spirytusu w tym napoju znajduje się również białe wino.  Pycha…. i nie trzeba na nią czekać miesiącami 🙂

Składniki:

1 litr spirytusu rektyfikowanego
1 litr białego wytrawnego wina
1 litr miodu
Skórka cytrynowa i/lub pomarańczowa

lub inne proporcjonalne wartości, byle było 1:1:1

Przygotowanie:

Wino mieszamy z miodem i lekko zagotowujemy, a następnie studzimy. Dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy i/lub cytryny  (bez fragmentów albedo, gdyż nada ono nalewce nieprzyjemnej goryczy) i dolewamy spirytusu. Całość dokładnie mieszamy.

Przelewamy do butelek lub zostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju. Po 3 dniach naleweczka nadaje się do spożycia.

Na zdrowie!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *