Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały

Gdy żar leje się z nieba często tracimy apetyt, co ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. Nie za bardzo chce nam się również stać przy garach 😉 Prezentowany chłodniczek jest nie tylko przepyszny, ale przy okazji bardzo zdrowy i bardzo prosty w wykonaniu. Oprócz energii, porcji witamin i minerałów dostarczy Wam również solidnej porcji wody, której uzupełnianie w takie upały jest bardzo ważne, o czym możecie przeczytać tutaj. Dodatkowo działa na organizm odkwaszająco.

Nic, tylko jeść!

Składniki:

3 pęczki botwinki
3 średniej wielkości buraczki
5-6 ogórków gruntowych
pęczek rzodkiewek
3 ząbki czosnku
pęczek koperku + dodatkowy do posypania
bulion warzywny lub mięsno-warzywny (ja użyłam rosołu na kurczaku)
0,5 litra naturalnego jogurtu
sól/pieprz wg uznania
jajka ugotowane na twardo/domowy ziołowy tost z żytniego chleba

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i w razie potrzeby obrałam ze skórki.

Botwinkę i buraczki pokrojone na mniejsze cząstki, zalałam bulionem i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i wystudziłam.

Ogórki i rzodkiewki pokroiłam na kawałki, dodałam wystudzoną botwinkę z burakami, czosnek i pęczek koperku.

Wszystko to dokładnie zmiksowałam na gładką masę.

Dodałam jogurt i zmiksowałam ponownie.

Doprawiłam wg uznania solą i pieprzem, posypałam dodatkową porcją koperku.

Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i domowym ziołowym tostem żytnim.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *