Zestaw grillowy “Towarzyska Rybka”

Co prawda choć mamy poniedziałek i mało sprzyjającą aurę, to pełna nadziei na słoneczny weekend mam dla Was opracowany niedawno zestaw grillowy –  bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, większość więc czasu będziecie mogli swobodnie spędzić ze swoimi gośćmi. Jednak jego elementy są na tyle niebanalne, że zrobienie wrażenia na gościach jest wręcz gwarantowane. Tym razem główne skrzypce będzie grała ryba. Ja przygotowywałam swój zestaw akurat dla tylko dwóch osób i na taką ilość podaję przepis. Wy oczywiście ilości dostosujcie do własnych planów 🙂

Zestaw grillowy “Towarzyska Rybka” – elementy składowe:

pstrągi grillowane z ziołami, czerwona papryka nadziewana serem typu feta, pieczarki nadziewane chorizo i serem, “zawijasy” z suszonymi owocami, roladki z bakłażana, zielona sałata ze śmietaną i grillowane pomidorki cherry, grillowany batat z wędzoną papryką i kozim serem

20180423 170317 595x446 - Zestaw grillowy "Towarzyska Rybka"

Składniki:

2 pstrągi
2 gałązki świeżego rozmarynu
Kika świeżych listków szałwii
Gałązki świeżej pietruszki
1 nieduża cebulka pokrojona na cieniutki plasterki
2 łyżeczki masła

1 czerwona papryka
Ser typu feta
Oliwa z oliwek

4 sporej wielkości pieczarki
Kilkanaście plasterków chorizo
Ostry ser dojrzewający z niebieską pleśnią  (ja użyłam Castello danablu)

Cieniutkie plastry boczku (używam boczku wędzonego z Morlin)
Daktyle
Suszone śliwki

Świeża sałata
Śmietana

Pomidorki cherry (gałązka)
Bakłażan
2 ząbki czosnku
Łyżka masła
Garść orzechów włoskich, ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki nasion kolendry, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka soli

1 średni batat
Wędzona paprka
Kozi serek (może być roladka)
Sól
Oliwa
Świeży drobno siekany rozmaryn

Akcesoria:

folia aluminiowa, specjalne „łapki” do grillowania ryb, wykałaczki, blacha lub tacki do grillowania.

Przygotowanie:

Ryba

rainbow trout 80339 1920 e1592829084545 595x378 - Zestaw grillowy "Towarzyska Rybka"

Ryby dobrze opłukujemy. Do każdej z nich wkładamy gałązkę rozmarynu, kilka listków szałwii, gałązki pietruszki, kilka plasterków cebulki oraz po łyżeczce masła (porcję możemy podzielić na kilka mniejszych). Ryby zawijamy w folię aluminiową lub zamykamy w „łapce” do grillowania ryb. Grillujemy ok. 20 min do pół godziny.

Papryka

Czerwoną paprykę lekko opiekamy na grillu na tyle, żeby odrobinkę zmiękła, ale nadal pozostała jędrna i lekko chrupiąca. Gdy przestygnie kroimy ją tak, aby powstały „łódeczki”. W każdej „łódeczce” umieszczamy ser typu feta. Grillujemy na tacce lub blaszce dopóki ser się nie rozpuści. Gotowe papryczki polewamy oliwą z oliwek.

Pieczarki

Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy. Pasterki chorizo siekamy na mniejsze paski i nakładamy je do pieczarek. Następnie nakładamy ostry ser (mnie wyszło ok. 1 sporą łyżeczkę na pieczarkę). Zawijamy w folię aluminiową tak, aby powstały sakiewki. Grillujemy aż pieczarki lekko zmiękną.

20180502 190238 - Zestaw grillowy "Towarzyska Rybka"

“Zawijasy”

Z daktyli, suszonych śliwek, chorizo i wędzonego boczku przygotowujemy „zawijasy”:
suszone śliwki owijamy chorizo, daktyle z kolei w niewielkie plasterki boczku. Gotowe zawijasy spinamy wykałaczkami. Grillujemy na tacce lub blaszce (lepiej), aż mięsko się zrumieni.

Roladki z bakłażana

Oberżynę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry – dosłownie 2-3 mm. Na patelni rozpuszczamy klarowane masełko, a gdy się rozpuści dodajemy oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry bakłażana na złoto. Układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Nadzienie: orzechy włoskie wraz z 1 ząbkiem czosnku, łyżeczką octu winnego, 1 łyżką białego wina (ja użyłam tego opisanego powyżej) i 2-3 łyżkami oliwy z oliwek blendujemy. Masa będzie wyglądała na lekko „suchą”, ale gdy weźmiemy ją w palce zaczyna się sklejać.

Na przestudzone plastry bakłażana nakładamy po mniej więcej łyżeczce nadzienia i zawijamy roladkę. Jeśli plastry oberżyny wydają się być zbyt szerokie, można dodatkowo przeciąć je na pół.

20200613 164945 595x446 - Zestaw grillowy "Towarzyska Rybka"

Pomidorki koktajlowe

Pomidorki grillujemy bezpośrednio na żarze. Serwujemy polane oliwą z oliwek.

Batat z kozim serem

Batata kroimy w dość cienkie plasterki (maks. 0,5 cm), nacieramy odrobiną oliwy, soli i wędzoną papryką wg uznania. Grillujemy do miękkości na blaszce lub tacce. Gdy plasterki batata zmiękną, nakładamy odrobinkę koziego sera. Całość możemy polać kropelką oliwy i posypać świeżym siekanym rozmarynem.

Do tego główka świeżej zielonej sałaty z dobrą śmietaną i solą i mamy super komplet.

20180602 164432 595x446 - Zestaw grillowy "Towarzyska Rybka"

Bon appetit!

 

 

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *