Zestaw grillowy 3

Majówka powoli dobiega końca, więc należy ją właściwie uczcić. Dziś mam dla Was kolejny zestaw grillowy – tak naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, większość więc czasu będziecie mogli swobodnie spędzić ze swoimi gośćmi. Jednak jego elementy są na tyle niebanalne, że zrobienie wrażenia na gościach jest wręcz gwarantowane. Tym razem dla odmiany będzie rybka. Ja przygotowywałam swój zestaw akurat dla tylko dwóch osób i na taką ilość podaję przepis. Wy oczywiście ilości dostosujcie do własnych planów 🙂

Zestaw grillowy 3 – elementy składowe:

pstrągi grillowane z ziołami, czerwona papryka nadziewana serem typu feta, pieczarki nadziewane chorizo i serem, “zawijasy” z suszonymi owocami, palony bakłażan z posypką orzechowo-ziołową, zielona sałata ze śmietaną i grillowane pomidorki cherry, grillowany batat z wędzoną papryką i kozim serem

20180502 190238 - Zestaw grillowy 3
Zdjęcie: Kate’s Kitchen. Grillowy zestaw 3

Składniki:

2 pstrągi
2 gałązki świeżego rozmarynu
Kika świeżych listków szałwii
Gałązki świeżej pietruszki
1 nieduża cebulka pokrojona na cieniutki plasterki
2 łyżeczki masła

1 czerwona papryka
Ser typu feta
Oliwa z oliwek

4 sporej wielkości pieczarki
Kilkanaście plasterków chorizo
Ostry ser dojrzewający z niebieską pleśnią  (ja użyłam Castello danablu)

Cieniutkie plastry boczku (używam boczku wędzonego z Morlin)
Daktyle
Suszone śliwki

Świeża sałata
Śmietana

Pomidorki cherry (gałązka)
Bakłażan
2 ząbki czosnku
Łyżka masła
Garść orzechów włoskich, ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki nasion kolendry, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka soli

1 średni batat
Wędzona paprka
Kozi serek (może być roladka)
Sól
Oliwa
Świeży drobno siekany rozmaryn

Akcesoria:

folia aluminiowa, specjalne „łapki” do grillowania ryb, wykałaczki, blacha lub tacki do grillowania.

Przygotowanie:

Ryby dobrze opłukujemy. Do każdej z nich wkładamy gałązkę rozmarynu, kilka listków szałwii, gałązki pietruszki, kilka plasterków cebulki oraz po łyżeczce masła (porcję możemy podzielić na kilka mniejszych). Ryby zawijamy w folię aluminiową lub zamykamy w „łapce” do grillowania ryb. Grillujemy ok. 20 min do pół godziny.

Czerwoną paprykę lekko opiekamy na grillu na tyle, żeby odrobinkę zmiękła, ale nadal pozostała jędrna i lekko chrupiąca. Gdy przestygnie kroimy ją tak, aby powstały „łódeczki”. W każdej „łódeczce” umieszczamy ser typu feta. Grillujemy na tacce lub blaszce dopóki ser się nie rozpuści. Gotowe papryczki polewamy oliwą z oliwek.

Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy. Pasterki chorizo siekamy na mniejsze paski i nakładamy je do pieczarek. Następnie nakładamy ostry ser (mnie wyszło ok. 1 sporą łyżeczkę na pieczarkę). Zawijamy w folię aluminiową tak, aby powstały sakiewki. Grillujemy aż pieczarki lekko zmiękną.

Z daktyli, suszonych śliwek, chorizo i wędzonego boczku przygotowujemy „zawijasy”:
suszone śliwki owijamy chorizo, daktyle z kolei w niewielkie plasterki boczku. Gotowe zawijasy spinamy wykałaczkami. Grillujemy na tacce lub blaszce (lepiej), aż mięsko się zrumieni.

Bakłażana traktujemy podobnie jak w poprzednich przepisach (ZESTAW 1 i ZESTAW 2). Orzechy wraz z wymienionymi przyprawami blendujemy tak, aby powstał nam rodzaj posypki. Ugrillowanego bakłażana obieramy ze spalonej skórki, przekrawamy na pół, smarujemy odrobiną masła i posypujemy orzechową posypką.

Pomidorki koktajlowe grillujemy bezpośrednio na żarze. Serwujemy polane oliwą z oliwek.

Batata kroimy w dość cienkie plasterki (maks. 0,5 cm), nacieramy odrobiną oliwy, soli i wędzoną papryką wg uznania. Grillujemy do miękkości na blaszce lub tacce. Gdy plasterki batata zmiękną, nakładamy odrobinkę koziego sera. Całość możemy polać kropelką oliwy i posypać świeżym siekanym rozmarynem.

Do tego główka świeżej zielonej sałaty z dobrą śmietaną i solą i mamy super komplet.

Bon apetit!

 

 

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *