Zasady przechowywania i temperatury podawania wina

Dostaję ostatnio od Was sporo maili z pytaniami dotyczącymi wina. I, ku mojemu zadowoleniu są to fajne pytania praktyczne. Dziś więc odniosę do dwóch z nich: sposobu przechowywania wina oraz temperatury serwowania.

Aby zachować wszystkie najważniejsze zalety wina, należy przechowywać je w odpowiednich warunkach i serwować w odpowiedniej temperaturze. W domowych warunkach nie ma potrzeby inwestować w bardzo drogi, specjalistyczny sprzęt. Wystarczą zwykłe chłodziarki i stosowanie się do kilku żelaznych zasad.

Przechowywanie wina

Jeśli przechowujemy wino w nieprawidłowy sposób, istnieje duże prawdopodobieństwo utracenia aromatów, a wręcz „zepsucie się” wina (o wadach wina będzie później).

Co więc zrobić, aby nie zmarnowały nam się butelki? Otóż:

– w przypadku przechowywania długoterminowego temperatura dla wszystkich win powinna być niska i stała, najlepiej w zakresie pomiędzy 11 a 15 stopni Celsjusza, ponieważ nadmierne wychłodzenie lub przegrzanie wina może spowodować jego zniszczenie. Jednym z najgorszych miejsc, jakie możemy sobie wybrać na przechowywanie wina to… kuchnia, ze względu na duże wahania temperatury w tym pomieszczeniu. Przechowywanie wina w zwykłej lodówce przed dłuższy okres czasu również nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ korek może stwardnieć i stracić swoją elastyczność. Będzie to skutkowało utratą szczelności butelki i dostaniem się doń powietrza, co sprawi, że wino stanie się „płaskie” i bez wyrazu. Z kolei wina musujące utracą swoje rozkoszne bąbelki;

– wino zamknięte korkiem zawsze należy przechowywać w pozycji horyzontalnej tak, aby korek był zanurzony w winie. Jest to o tyle ważne, że jeśli korek wyschnie, powietrze może przedostać się do wnętrza naszej butelki i doprowadzić do utlenienia się wina. Wina zamykane zakrętką można przechowywać w pozycji pionowej;

– wino należy przechowywać z dala od źródeł światła. Światło słoneczne lub bezpośrednie mocne oświetlenie może sprawić, że wino będzie przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze. Przez to może stać się „płaskie”, utracić wartościowe aromaty, a nawet zbyt szybko zestarzeć się;

– wino należy przechowywać z dala od źródeł drgania – dobre etykiety (a złych wszak ni kupujemy 😉 )absolutnie nie lubią wstrząsów. Kolokwialnie mówiąc, mają mieć ciemno, chłodno i spokojnie.

Co jednak zrobić, gdy zostaną nam po imprezie otwarte butelki? Jeśli nie planujemy przechowywać takiego wina dłużej, niż 2-3 dni i przy okazji otwierania nie uszkodziliśmy korka, możemy ponownie zamknąć butelkę i wstawić do lodówki. Jeśli jednak wiemy, że wino postoi znacznie dłużej, warto zainwestować w jeden z poniższych systemów:

– „korki” próżniowe – w tych systemach powietrze jest odsysane z butelki, a taki „korek” sam uszczelnia się. Ta metoda nie nadaje się do przechowywania win musujących;

– „blanket systems” – w tych systemach powietrze jest zastępowane gazem (najczęściej argonem) cięższym od powietrza tworząc warstwę ochronną pomiędzy winem, a powietrzem.

Obydwa te systemy są względnie niedrogie i dostępne w specjalistycznych sklepach winiarskich. Osobiście na potrzeby domowego użytku stosuję korki próżniowe.

Temperatura serwowania wina:

– wina białe, starzone w beczce, o średniej lub pełnej budowie, np. Fume Blanc czy biały Burgund serwujemy lekko schłodzone, co oznacza temperaturę pomiędzy 10 a 13 stopni Celsjusza;

– wina białe, o lekkiej lub średniej budowie, np. Pinot Grigio, Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, Muscadet czy Fino Sherry serwujemy schłodzone, co oznacza temperaturę pomiędzy 7 a 10 stopni Celsjusza;

– wina słodkie, takie jak Sauternes, słodkie Muskaty, serwujemy dobrze schłodzone, co oznacza temperaturę pomiędzy 6 a 8 stopni Celsjusza;

– wina musujące, czyli szampany, Asti, Cava serwujemy również dobrze schłodzone, co w tym przypadku oznacza temperaturę pomiędzy 6 a 8 stopni Celsjusza;

– lekkie wina czerwone, takie jak Beaujolais czy Valpolicella, serwujemy lekko schłodzone, co oznacza temperaturę 13 stopni Celsjusza;

– wina czerwona o średniej lub pełnej budowie, takie jak czerwone Bordeaux czy Burgundy, Rioja, Barolo, Amarone Della Valpolicella, australijski Shiraz oraz rocznikowe Porto serwujemy w temperaturze pokojowej, co oznacza temperaturę pomiędzy…. 15-18 stopni Celsjusza.

W kolejnej części: szkło, sposoby otwierania wina oraz dekantowanie. Do zobaczenia 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *