WINO POD ŻAGLAMI

 

Winno-kulinarne rejsy żeglarskie „Wino pod żaglami“

Opis: W trakcie rejsów zabierzemy Was w niezapomnianą podróż przez przepiękne chorwackie krajobrazy, wyjątkową dalmacką kuchnię oraz cudowne smaki i aromaty lokalnych win. Na pokładzie nasz certyfikowany sommelier (WSET poziom 3, WSET Spirits poziom 1) oraz autorka bloga kulinarnego Kate’s Kitchen wprowadzi Was w tajniki degustacji wina, opowie o metodach produkcji i podstawowych szczepach winorośli oraz, co najważniejsze, o wyjątkowych chorwackich lokalnych odmianach. Odkryje przed Wami również tajemnice idealnego doboru wina do potraw (tzw. winepairing). Weźmiecie udział w unikalnych degustacjach komentowanych w bajecznych okolicznościach przyrody i jedynych w swoim rodzaju warsztatach kulinarnych. Odwiedzimy kilka winnic, w których wysłuchamy historii winiarzy i skosztujemy win oraz lokalnych smakołyków.

Gdzie: Wyruszamy z Szybenika i nie tracąc ani minuty płyniemy do Skradina. Tutaj będzie czekała na Was degustacja win jednego z czołowych winiarzy Chorwacji, którym zachwycał się sam Anthony Bourdain. Tutaj również wstąpimy na pyszną ośmiornicę spod peki i podelektujemy się domowymi nalewkami. Następnie, robiąc po drodze zakupy w hodowlach małży oraz ostryg udamy się do Primostenu. W tym miejscu urządzimy wspólne gotowanie wcześniej zakupionych smakołyków. Miejsce tej winno-kulinarnej przygody to niespodzianka. Naszym kolejnym przystankiem będzie Hvar i przepiękna winnica, w której posłuchamy opowieści winiarza i popróbujemy lokalnych win i przysmaków. Przygotujemy się również na następny, bardzo intensywny dzień, podczas którego odwiedzimy aż dwie winnice – na wyspie Sv. Klement oraz na Korczuli. Stąd wyruszymy na wyspę Vis, gdzie będzie czekała na nas wspaniała kolacja w restauracji słynnej z filmu Mamma Mia 2. Tutejsza zupa rybna wprawi w zachwyt każdego. Z Visu wyruszymy w drogę powrotną do Szybeniku.

W czasie dłuższych rejsów do kolejnych punktów będą czekały na Was krótkie degustacje porównawcze, warsztaty kuchni dalmackiej oraz wykłady na temat wina. Na zakończenie otrzymacie imienny certyfikat ukończenia podstawowego kursu wiedzy o winie.

Uwaga: kolejność przystanków może ulec zmianie ze względu na warunki atmosferyczne.

Dostępne terminy oraz cena:

14-21. 09. 2019
6 osób – 916 EUR/os
8 osób – 688 EUR/os

05-12.10.2019
6 osób – 717 EUR/os
8 osób – 538 EUR/os

Uwaga: rejsy poniżej 6 osób kalkulowane są indywidualnie.

Cena zawiera: miejsce na jachcie w kabinie 2-osobowej, opiekę załogi, opłaty portowe, koszty paliwa, ubezpieczenie NNW i KL, podstawowy kurs wiedzy o winie, opiekę sommeliera, warsztaty kulinarne.

Cena nie zawiera: kosztów wyżywienia oraz kosztów wina przeznaczonych do degustacji na pokładzie, kosztów kolacji oraz degustacji w winnicach, kosztów transportu z mariny do winnicy i z powrotem.

Koszty wyżywienia obsługi ponosi załoga.

Dojazd do Chorwacji i powrót we własnym zakresie.

Kontakt:
Katarzyna Solańska – tel. 605 54 45 70, e-mail: kontakt@kateskitchen.pl
Jarosław Zawała – tel. 517 57 11 20, e-mail: jarek@twojezagle.pl