Wino na Wielkanoc

Wraz z Endorwina stworzyliśmy dla Was listę win “must-have” na Święta Wielkanocne. Kupując je przez sklep on-line możecie wziąć także udział w akcji Wino Na Ratunek (pod tym linkiem przeczytacie o co dokładnie chodzi). Oprócz wyboru i opisu win opracowałam i przygotowałam dla Was specjalny foodpairing dla poniższych etykiet, a dokładne przepisy będą pojawiać się sukcesywnie w najbliższych dniach. Łącznie z opcjami wege! 🙂

Jedzcie i pijcie więc na zdrowie, jednocześnie wspomagając swoje ulubione restauracje. Wiele z nich bez Waszej pomocy nie przetrwa, a jak to wszystko się skończy, fajnie znów będzie spotkać się przy kieliszku ulubionego wina i smakołykach.

Gruner Veltliner Terassen, Leth

Do produkcji tego wina używa się najlepszych winogron z pierwszego zbioru. Fermentacja prowadzona jest wyłącznie w stalowych tankach w kontrolowanej niskiej temperaturze. Najlepsze i najświeższe jest wino młode.

Wino o jasnocytrynowym kolorze. Nos średnio intensywny z wyraźnymi aromatami cytryny, limonki, skórki cytrynowej, grapefruita. Po chwili pojawiają nuty zielne – delikatny tymianek i świeżo roztarty rozmaryn. Przyjemnie zaznaczona mineralność (aromat tzw. mokrych kamieni – wet stones).

Podniebienie zgrane z nosem, żadnych zaskoczeń. Mamy więc wyraźne aromaty cytryny, limonki oraz grapefruita, choć pojawia się delikatna goryczka kojarzona z albedo. Pozostawia na ustach lekko słonawy posmak, który osobiście bardzo lubię i kojarzy mi się z endemicznym szczepem chorwackim o nazwie Gegić z wyspy Pag.

Wino o wysokiej kwasowości, lekkiej budowy i średnim finiszu. Będzie znakomite nie tylko jako aperitiff czy jako lekkie codzienne wino na letnie ciepłe wieczory, ale też znakomicie zgrywa się jajkami. Stąd:

Świąteczny pairing: Jajka faszerowane z nadzieniem szczypiorkowym.

20200402 164745 595x276 - Wino na Wielkanoc
Gruner Veltliner, Leth. Fot. Kate’s Wine& Cuisine

Riesling Trocken, Thorle

Majątek rodziny Thorle sięga swoimi korzeniami aż do XVI wieku, a od 1985 roku winnicę prowadzi Rudolf Thorle. To on skupił się na tradycyjnych odmianach, takich jak właśnie riesling czy też spatburgunder (pinot noir), a dziś może poszczycić się działkami Grand i Premier Cru.

 W kieliszku znajdziemy wino o jasnocytrynowym kolorze i intensywnym nosie pełnym aromatów dojrzałych żółtych jabłek, brzoskwiń, moreli i nektarynek. Zarysowany jest również aromat bardzo dla rieslinga charakterystycznych, przez jednych kochany, przez innych wręcz odwrotnie, a mianowicie petrol. Po chwili kontaktu z powietrzem wydobywają się aromaty kwiatowe: kwiatów czarnego bzu oraz akacji.

W ustach mamy wino o wysokiej kwasowości i średniej budowy, a aromaty nie są tak „dojrzale żółte“, jak w nosie. Mamy więc zdecydowane nuty cytryny, limonki, grapefruita, a dopiero po chwili wyczuwalne są smaki brzoskwiń, moreli i kwiatów, znika natomiast petrol na korzyść „mokrych kamieni“.

Wino o szerokim wachlarzu zastosowań, jednak mój Świąteczny foodpairing:

mięsko: polędwiczki wieprzowe z sosem szałwiowym

wege: pulpeciki z ciecierzycy z sosem szałwiowym

20200402 164707 595x287 - Wino na Wielkanoc
Riesling Trocken, Thorle. Fot. Kate’s Wine& Cuisine

Bodega Lagarde Goes Pink

To delikatnie różowe wino pochodzące z Argentyny (a konkretnie Mendoza) jest kupażem malbeca (50%) z pinot noir (50%). Winnica Lagarde jest jedną z najstarszych winnic w regionie i może pochwalić się ponad 100 letnimi krzewami szczepu Malbec. Przez cały czas istnienia (od 1897 roku) winnicą zarządzały tylko dwie rodziny: oprócz rodziny Lagarde interesem od 1969 roku zarządza rodzina Pescarmona. Był to pierwszy producent w Ameryce Południowej, który zajął się uprawą innych szczepów, niż lokalne, np. Viogniera.

A co mamy w kieliszku? O kolorze już wspomniałam, czas na nos: bardzo delikatny i subtelny z aromatami świeżych czerwonych owoców, takich jak truskawki, poziomki, czerwone porzeczki.

W ustach wysoka kwasowość i średnio intensywne aromaty czerwonych owoców, z tym że tutaj pojawią się również nuty gotowanych truskawek, co jest o tyle interesujące, że wino nie było starzone i pochodzi w 100% z fermentacji w stalowym tanku w kontrolowanej temperaturze. Czas maceracji wynosi od 12 do 48 godzin. Wino bardzo świeże i orzeźwiające. Dosyć krótki finisz.

 Świąteczny foodpairing:

mięsko: delikatne kotleciki jagnięce

wege: pasta z pieczonego bakłażana na chrupiącej grzance z odrobiną tymianku

20200402 164829 595x318 - Wino na Wielkanoc
Bodega Lagarde Goes Pink. Fot. Kate’s Wine& Cuisine

Chardoannay, Morning Fog, Wente

Wino pochodzące z najstarszej winnicy rodzinnej w Stanach Zjednoczonych, a założonej ponad 125 lat temu przez emigranta Carla Wente. Obecnie na winnicę składają się apelacje: Livermoore Valley, Sanfransico Bay, Arroyo Seco i Monterey. Choć flagowym szczepem winnicy jest Zinfandel, ja dziś proponuję Chardonnay z Livermoore Walley.

Podczas produkcji połowa wina fermentowana jest w dębowych beczkach, a druga połowa w stalowych kadziach. Następnie część fermentowana w beczce leżakuje 7 miesięcy na osadzie drożdżowym z comiesięcznym battonage (mieszanie osadu w beczkach z fermentującym winem; zwyczaj pochodzący z Burgundii), z kolei porcja z kadzi jest przez 7 miesięcy starzona metodą sur lie.

Wino w kolorze jest jasnozłote. W nosie jest dosyć intensywne z wyraźnymi aromatami żółtych i zielonych jabłek, dojrzałego ananasa, brzoskwiń, moreli i mango. Dzięki starzeniu w beczce oraz metodzie sur lie są w winie bardzo wyraźne nuty jogurtowe, maślane, waniliowe i delikatnie chlebowe.

Usta doskonale podążają za nosem, wyraźnie więc wyczujemy jabłka, ananasy, mango z wyraźnie zarysowanymi aromatami wanilii, masła, skórki chlebowej oraz jogurtowymi.

Wino o średniej kwasowości, kremowej, pełnej budowie i długim finiszu. Jeden z moich ulubieńców.

Świąteczny foodpairing:

mięsko: królik w białym winie

wege: pasztecik z białych warzyw korzeniowych z masłem i gałką muszkatołową

20200402 164640 595x305 - Wino na Wielkanoc

 3 Gardens, Langmeil, Barossa Valley, Australia

To czerwone wino o głębokiej barwie jest kupażem 3 szczepów: Grenache (35%), Shiraz (34%) oraz Mataro/Mourvedre (31%). Ciekawostką jest to, że winogrona wykorzystane do produkcji tego wina zbierane są z krzewów, które mają od 10 do aż 100 lat. Wino to 12 miesięcy leżakowało w dębowej beczce, co nadało mu bogatej struktury.

W nosie bardzo wyraźnie wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych oraz czarnych owoców: wiśni, czereśni, gotowanej truskawki, bardzo dojrzałych jeżyn oraz pieczonych śliwek. Pojawiają się również wyraźne nuty wanilii, kawy, cynamonu, pieprzu oraz nieco słabsze nuty czekolady.

Usta podążają na nosem i tak samo wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych owoców wzbogacone aromatami kawy, cynamonu, wanilii, anyżu i kardamonu.

Wino o wysokiej kwasowości, średniej budowie, krągłych, jedwabistych taninach i długim finiszu.

Świąteczny foodpairing:

mięsko: pate z kaczki i króliczych wątróbek z odrobiną cherry

wege: pate z fasoli z palonym masłem

20200402 164801 595x304 - Wino na Wielkanoc
3 Gardens, Langmeil. Fot. Kate’s Wine& Cuisine

 

One comment

  1. Bardzo czekałam na podpowiedzi. Nie każdy ma tak wyrobiony smak i tyle wiedzy. Lekkie “pióro” pozwala wyobrazić sobie wszystkie te smaki i zapachy. Czekam na więcej.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *