Śródziemnomorskie wino ziołowe

Śródziemnomorskie wino ziołowe

Uwielbiam takie wynalazki. Pierwszy raz spotkałam się z nim w Grecji, a następnie w Chorwacji. Dlatego też szczepem,  jaki do wykonania tego napoju wybrałam to chorwacki Tribidrag (vel Zinfandel, vel Primitivo), a warto w tym miejscu nadmienić, że charakterystyka i stylistyka win pochodzących z tej odmiany znacznie różni się w zależności od tego, czy pochodzi z Chorwacji, czy też Włoch lub Kalifornii.

Dla mnie wyjątkowy to szczep, który genetycznie wywodzi się  z Chorwacji właśnie (może stąd ten sentyment), a Tribidrag to jego najstarsza nazwa.

Tradycyjnie uprawiany w Apulii dopiero od XVIII wieku. I choć nazwa „primitivo” wcale nie przekłada się nasze „prymitywne”, a konkretnie oznacza „wcześnie dojrzewające”, to wina z tej odmiany są nieokrzesane i krzepkie i idealnie komponują się z ziołami.

Składniki:

2 litry czerwonego wina (Primitivo)
2 spore gałązki rozmarynu
2-3 gałązki tymianku
6-8 listków szałwii
1 kora cynamonu
100 g cukru

Przygotowanie:

Do dużego szczelnie zamykanego słoja lub butelki wkładamy zioła, zasypujemy cukrem i zalewamy winem.

Kate’s Kitchen. Wino ziołowe

Odstawiamy na 8 dni w ciemne miejsce, od czasu do czasu potrząsając naczyniem tak, aby cukier się dobrze rozpuścił.

Kate’s Kitchen. Wino ziołowe

Serwujemy w temperaturze 15-18 stopni. Możemy udekorować plasterkiem cytryny lub pomarańczy.

Bon appetit!

Kate’s Kitchen. Wino ziołowe

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *