Grzaniec staropolski

Choć grudzień w tym roku zdecydowanie rozpieszcza nas temperaturami, to aromat dobrego grzanego wina przywołuje magiczne wspomnienia. Dziś mam dla Was przepis staropolski, pochodzący z jednej z moich ulubionych książek na temat różnych tradycji świątecznych (Hanna Szymanderska, “Polskie Tradycje Świąteczne”). Tym razem wersja czerwona, lecz już po piętach depcze jej wersja biała 🙂

Składniki:

Butelka czerwonego wytrawnego wina
2 surowe  żółtka
1-2 łyżki miodu gryczanego
1 łyżka cukru
3-4  goździki
Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na pianę. Wino wlewamy do rondelka, podgrzewamy pod przykryciem z goździkami i cynamonem. Nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, wyjmujemy goździki. Gorące wino powoli wlewamy do żółtek, cały czas ubijając trzepaczką. Wstawiamy rondel do garnka z gorącą wodą i jeszcze kilka minut ubijamy, potem rozlewamy wino do szklanek i od razu podajemy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *