Do produkcji tego wina używa się najlepszych winogron z pierwszego zbioru. Fermentacja prowadzona jest wyłącznie w stalowych tankach w kontrolowanej niskiej temperaturze. Najlepsze i najświeższe jest wino młode.

Wino o jasnocytrynowym kolorze.

Nos średnio intensywny z wyraźnymi aromatami cytryny, limonki, skórki cytrynowej, grapefruita. Po chwili pojawiają nuty zielne – delikatny tymianek i świeżo roztarty rozmaryn. Przyjemnie zaznaczona mineralność (aromat tzw. mokrych kamieni – wet stones).

Gruner Veltliner Terassen, Leth. Fot. Kate’s Wine&Cuisine

Podniebienie zgrane z nosem, żadnych zaskoczeń. Mamy więc wyraźne aromaty cytryny, limonki oraz grapefruita, choć pojawia się delikatna goryczka kojarzona z albedo. Pozostawia na ustach lekko słonawy posmak, który osobiście bardzo lubię i kojarzy mi się z endemicznym szczepem chorwackim o nazwie Gegić z wyspy Pag.

Wino o wysokiej kwasowości, lekkiej budowy i średnim finiszu. Będzie znakomite nie tylko jako aperitiff czy jako lekkie codzienne wino na letnie ciepłe wieczory, ale też znakomicie zgrywa się z potrawami wywołującymi mouth coating effect, np. jajkami. Będzie idealnym dodatkiem do piknikowego koszyka.

Foodpairing: Jajka przepiórcze faszerowane nadzieniem szczypiorkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *