Drożdżowe bułeczki z nadzieniem pomarańczowo-winnym

Nie wiem jak Wy, ale ja już z utęsknieniem czekam na wiosnę. Każdego poranka liczę na słońce i na to, że w końcu usłyszę mojego wiosennego ptaszka o świcie. Ale na razie poranki witają mnie deszczem, wiatrem halnym i kiepskawym samopoczuciem. 7 rano. Jak zwykle łyknęłam „banię” z soku z aloesu z olejem z ostropestu (czasem wymieniam na lniany) i z spod w pół zamkniętych powiek ogarnęłam wzrokiem kuchnię. Nieco błędne spojrzenie zatrzymało się na niedopitym weekendowo merlocie i kilku czerwonych pomarańczach. Nie do końca wiem, jak mój zaspany mózg wpadł na połączenie jednego z drugim, a do towarzystwa zaprosił jeszcze orzechy i cynamon, ale… powstały przepyszne śniadaniowe bułeczki drożdżowe, których aromat wraz z zapachem świeżo zaparzonej kawy zdziałał cuda. Nawet mnie wyłączył się Smerf Maruda 😊

Składniki na ok 20-25 bułeczek:

Ciasto:
15 g świeżych drożdży
125 g letniego/ciepłego mleka
25 g cukru
250 g mąki
35 g masła
1 jajko
Szczypta soli

Nadzienie:
3 czerwone pomarańcze
ok. 100 ml czerwonego wina
Garstka rodzynek
Opcjonalnie 1 łyżka cukru lub miodu, dla wyjątkowych cukrusiów

Dodatkowo:
mielony cynamon
Solidna garść orzechów włoskich
1-2 łyżki cukru

Ok. 50 g masła

1 jajko+1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy w niedużą kostkę i umieszczamy w rondelku. Dodajemy czerwone wino, zagotowujemy, dodajemy rodzynki i słodzidło. Zmniejszamy ogień i dusimy, a następnie przesmażamy tak jak powidło. Proces ten trwa ok 20 minut do pół godziny.

Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i wyrabiamy ciasto. Powinno ono być lekkie i delikatnie (ale nie za bardzo) kleić się do palców. Formujemy kulkę, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

W międzyczasie w blenderze mielimy orzechy włoskie wraz z cukrem, a dodatkową porcję masła rozpuszczamy.

Ciasto dzielimy na dwie części.

Pierwszą część rozwałkowujemy na dosyć cienki prostokąt. Smarujemy ciasto roztopionym masłem. Następnie posypujemy niewielką ilością mielonego cynamonu, połową porcji zmielonych orzechów włoskich i nakładamy na środek połowę konfitury pomarańczowej. Ciasto zawijamy w rolkę, smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem i kroimy na kawałki o grubości ok. 1,5 cm.

Formujemy rolki tak, aby były w miarę okrągłe i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoto.

Gotowe bułeczki posypujemy orzechami z cukrem lub cukrem pudrem.

Z drugą porcją ciasta postępujemy identycznie.

Bon appetit!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *