Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały

Gdy żar leje się z nieba często tracimy apetyt, co ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. Nie za bardzo chce nam się również stać przy garach 😉 Prezentowany chłodniczek jest nie tylko przepyszny, ale przy okazji bardzo zdrowy i bardzo prosty w wykonaniu. Oprócz energii, porcji witamin i minerałów dostarczy Wam również solidnej porcji wody, której uzupełnianie w takie upały jest bardzo ważne, o czym możecie przeczytać tutaj.

Nic, tylko jeść!

Składniki:

3 pęczki botwinki
3 średniej wielkości buraczki
5-6 ogórków gruntowych
pęczek rzodkiewek
3 ząbki czosnku
pęczek koperku + dodatkowy do posypania
bulion warzywny lub mięsno-warzywny (ja użyłam rosołu na kurczaku)
0,5 litra naturalnego jogurtu
sól/pieprz wg uznania
jajka ugotowane na twardo/domowy ziołowy tost z żytniego chleba

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i w razie potrzeby obieramy ze skórki.

Botwinkę i buraczki pokrojone na mniejsze cząstki, zalewamy bulionem i ugotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

Ogórki i rzodkiewki kroimy na kawałki, dodajemy wystudzoną botwinkę z burakami, czosnek i pęczek koperku.

Wszystko to dokładnie miksujemy na gładką masę.

Dodajemy jogurt i miksujemy ponownie.

Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem, posypujemy dodatkową porcją koperku.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i domowym ziołowym tostem żytnim.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *