Dziś przepis na ultraszybkie kolorowe bezy cynamonowe <3 U mnie posłużyły jako dekoracja i wykończenie pewnego deseru. Nie ma historii – jest za to sama słodycz.

Składniki:
3 białka jaj
Szczypta soli
4 łyżki drobnego cukru
Szczypta cynamonu
Barwniki spożywcze – użyłam tych od Dr. Oetkera

Akcesoria: rękaw cukierniczy z dowolnie wybraną końcówką

Przygotowanie:
białka wraz ze szczyptą soli ubiłam na bardzo sztywną pianę. Tak sztywną, że spokojnie trzymałam miskę obróconą do góry dnem i piana ani drgnęła. Cały czas ubijając dodałam niewielkimi porcjami cukier oraz cynamon.

Rękaw cukierniczy wywinęłam na lewą stronę i naniosłam smugi barwników: czerwonego, później dodałam niebieski. Nałożyłam pianę białkowo – cukrową i wyciskałam niewielkie beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 100 stopni ok. 35 minut, na koniec włączając termoobieg.  Bezy są wyjątkowo kapryśne, więc trzeba na nie uważać – wystarczy pół minuty nieupilnowania i przypalą się. Są gotowe, gdy same „odchodzą” od papieru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *