Chłodnik z buraków pieczonych w popiele

Chłodnik z buraków… nie znam nikogo, kto by to nie lubił. I każda Pani Domu uważa, że robi najlepszy  🙂 I tak jest, gdyż każda gospodyni ma własny, wypróbowany patent i wszystkie są przepyszne.

Ja ze swoim chłodnikiem poszłam o krok dalej i wykorzystując żar z gałęzi świerkowych, na którym gotowałam zresztą coś innego, upiekłam w nim buraki. Wszak skoro ziemniaki “z ogniska” mają swój niezapomniany smak, to dlaczego nie przygotować w ten sposób buraków? Powiem tylko tyle – smak tego chłodnika jest niesamowity. Warto spróbować, więc jeśli grillujecie (najlepiej na naturalnych paliwach oczywiście), to koniecznie wrzućcie do żaru kilka buraczków  🙂

Składniki (dla 2 – 4 osób):

4 spore buraki,

1 duży kubek jogurtu naturalnego

1 kubek gęstego kefiru

2 ząbki czosnku

Sól do smaku wg uznania

Garść pestek dyni

Marynowane kurki

Przygotowanie:

Buraki myjemy i umieszczamy w żarze na ok. 2-3 godziny tak, aby skórka z wierzchu dobrze opaliła się. Wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.

Tak opalone buraki oskrobujemy/obieramy ze skórki zostawiając gdzie niegdzie odrobinę popiołu. Umieszczamy w głębokiej misce.

Dodajemy jogurt, kefir oraz ząbki czosnku i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą wg uznania. Zostawiamy na ok. 1 godzinę, aby wszystko się “przegryzło”.

Kurki drobno siekamy zostawiając kilka malutkich kapelutków do ozdoby.

Chłodnik przelewamy do wazy/głębokiej ładnej miski, posypujemy siekanymi kurkami oraz pestkami dyni.

Bon Appetit!

 

 

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *