To delikatnie różowe wino pochodzące z Argentyny (a konkretnie Mendoza) jest kupażem Malbeca (50%) z Pinot Noir (50%). Winnica Lagarde jest jedną z najstarszych winnic w regionie i może pochwalić się ponad 100 letnimi krzewami szczepu Malbec. Przez cały czas istnienia (od 1897 roku) winnicą zarządzały tylko dwie rodziny: oprócz rodziny Lagarde interesem od 1969 roku zarządza rodzina Pescarmona. Był to pierwszy producent w Ameryce Południowej, który zajął się uprawą innych szczepów, niż lokalne, np. Viogniera.

A co mamy w kieliszku? O kolorze już wspomniałam, czas na

nos

bardzo delikatny i subtelny z aromatami świeżych czerwonych owoców, takich jak truskawki, poziomki, czerwone porzeczki.

W ustach

wysoka kwasowość i średnio intensywne aromaty czerwonych owoców, z tym że tutaj pojawią się również nuty gotowanych truskawek, co jest o tyle interesujące, że wino nie było starzone i pochodzi w 100% z fermentacji w stalowym tanku w kontrolowanej temperaturze. Czas maceracji wynosi od 12 do 48 godzin. Wino bardzo świeże i orzeźwiające. Dosyć krótki finisz.

 Foodpairing:

mięsko: delikatne kotleciki jagnięce

wege: pasta z pieczonego bakłażana na chrupiącej grzance z odrobiną tymianku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *