Badrijani nigvzit

Te roladki z bakłażana wprost uwielbiam. Pierwszy raz jadłam je w Gruzji,  gdzie jest to tradycyjna przystawka, a także zakąska podawana do wina. Choć każda gospodyni i każdy kucharz przygotowują ją ciut inaczej, to zawsze smakuje wybornie. A jak przygotowuję je ja? Zobaczcie:

Składniki:

1 nieduży bakłażan

1 ząbek czosnku

Solidna garść orzechów włoskich,

1 łyżka octu winnego,

1 łyżka białego wina

2-3 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki kminku,

½ łyżeczki nasion kolendry,

1 mały ząbek czosnku,

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Sól do smaku

Owoc granatu do dekoracji

Masło klarowane do smażenia

20200613 164945 595x446 - Badrijani nigvzit
Roladki z bakłażana. Fot. Kate’s Wine&Cuisine.

Przygotowanie:

Oberżynę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry – dosłownie 2-3 mm. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry bakłażana na złoto. Układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Nadzienie: orzechy włoskie wraz z  czosnkiem, octem, winem, oliwą i przyprawami dobrze blendujemy. Masa będzie wyglądała na lekko „suchą”, ale gdy weźmiemy ją w palce zaczyna się sklejać.

Na przestudzone plastry bakłażana nakładamy po mniej więcej łyżeczce nadzienia i zawijamy roladkę. Jeśli plastry oberżyny wydają się być zbyt szerokie, można dodatkowo przeciąć je na pół.

Dekorujemy owocem granatu.

Bon appetit!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *