Zimowy „deser” jogurtowy z jabłkami i orzechami

Widzę, że bardzo spodobały Wam się moje proteinowe serniczki na zimno. Na dziś mam więc propozycję nieco mniej białkowego, delikatnego, bielutkiego jak śnieg (na początku zimy) i pysznego „deseru” jogurtowego z jabłkami, orzechami i cynamonem. Super prosty przepis sprawdzi się świetnie na zdrowe drugie śniadanie w pracy czy  w szkole. Na trzy nieduże porcje użyłam:

130 g jogurtu greckiego
60 g półtłustego twarogu
1 łyżeczkę żelatyny
1 niedużą łyżkę miodu

Jabłka:
3 nieduże jabłka
1 nieduża łyżka miodu lub innego słodzidła pokroju ksylitolu lub stewii – co kto lubi i na co może sobie pozwolić
Cynamon wg uznania – ja cynamon bardzo lubię i cenię jego właściwości przeciwzapalne, więc raczej nie szczędzę – tutaj wylądowała ok. 1 solidna łyżeczka
Garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
Jabłka obrałam i pokroiłam w niewielką kostkę. Wrzuciłam do rondelka, dodałam miód oraz cynamon i dusiłam w niewielkiej ilości wody dopóki jabłka nie rozpadły się praktycznie na mus a woda nie odparowała. Dodałam bardzo drobno posiekane orzechy i wymieszałam. Wystudziłam.

W czasie duszenia jabłek łyżeczkę żelatyny rozpuściłam w niewielkiej ilości gorącej wody. W mikserze umieściłam jogurt, twaróg oraz miód i zmiksowałam. Dodałam rozpuszczoną żelatynę i zmiksowałam ponownie. Przelałam do niewielkich słoiczków wypełniając je mniej więcej do połowy. Gdy część jogurtowa deseru stężała, na wierzch nałożyłam masę jabłkowo-orzechową. Dodatkowo posypałam odrobiną posiekanych orzechów. I to wszystko. Szybkie, proste i zdrowe 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *