Wokół stołu – jak to ugryźć, cz. 1

O tym, jak powinniśmy zachowywać się przy stole już wszyscy wiemy. Jednak niektóre dania potrafią zaskoczyć, i to w dodatku na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest fakt, że możemy nie mieć bladego nawet pojęcia, jak się za nie zabrać, a drugim natomiast nasza błędna wiedza na temat sposobów ich spożywania. Dziś zajmiemy się kolejną częścią cyklu „Wokół stołu” i rozgryziemy co ciekawsze produkty i potrawy.

Awokado

Awokado przekrawamy wzdłuż i obie połówki przekręcamy w przeciwnym kierunku względem siebie. Otwieramy i wyjmujemy pestkę. Miąższ jemy łyżeczką lub kroimy specjalnym nożykiem. Często awokado serwowane jest z nadzieniem w miejscu pestki. Z tym owocem jest inny ciekawy „tip”. Jeśli nie zjemy awokado w całości, to w niejedzonej połówce zostawiamy pestkę. Wtedy owoc „myśli”, że jest w całości i nam nie ściemnieje.

Zdjęcie wszystkoojedzeniu.pl
avocado on a dark wood background. tinting. selective focus

Banany

Banana obieramy ze skórki, a owoc kładziemy na talerzu. Kroimy nożem na mniejsze cząstki i zjadamy widelcem.

banan.650x0 595x397 - Wokół stołu - jak to ugryźć, cz. 1
Zdjęcie wszystkoojedzeniu.pl

Bułki, bagietki i chleb

Jeśli obok naszego talerza nie ma specjalnego talerzyka, pieczywo możemy położyć na obrusie po lewej stronie. Nigdy nie robimy kanapek! Kawałki pieczywa odrywamy małymi kawałkami, ewentualnie nakładamy odrobinę masła i wkładamy do ust.

bulka wiejska z ziarnami normal 14500 - Wokół stołu - jak to ugryźć, cz. 1
Zdjęcie: aldi.pl/aldi_bulka_wiejska_z_ziarnami_711_486_472_14500.html

Ciasta

Ciasta suche jemy widelczykiem, torty, kremy, desery „budyniowe” (np. creme brulee) jemy łyżeczką. Drobne ciasteczka, ptysie, pączki jemy rękami. Gdy pojawiają się torty z ciasta francuskiego powinien zostać podany specjalny nożyk.

Drób

Jeśli drób jest serwowany na stół w całości jego pokrojeniem (najlepiej specjalnymi nożycami) powinien zająć się kelner lub gospodarz domu. My z kolei gotową już porcję powinniśmy jeść nożem i widelcem. Przy luźniejszych okazjach takie np. udko możemy jeść rękoma tylko wtedy, gdy końcówka zawinięta jest w serwetkę lub na stole znajduje się miseczka z wodą z cytryną.

indyk pieczony jak upiec indyka z nadzieniem 595x398 - Wokół stołu - jak to ugryźć, cz. 1
Zdjęcie: thinkstockphotos.com

Dżem/marmolada

Te specjały powinny być serwowane w specjalnie przeznaczonych do tego miseczkach. Nakładamy je również dedykowanymi łyżeczkami na swój talerz, a następnie nakładamy na kęski pieczywa.

Gruszki

Obieramy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Cząstki jemy ręką lub nożem i widelcem.

Fondue

Na specjalny szpikulec nabijamy kawałki mięsa, warzyw lub pieczywa i podgrzewamy w specjalnie przygotowanej masie serowej, bulionie lub w gorącym oleju. Ha! Są można nawet przygotować fondue czekoladowe.

Roztopiony ser zawijamy sprytnie zawijamy wokół kąska. Nie ciągniemy na gotowym kąsku serowych „glutków”! Tak przygotowany kawałek za pomocą widelca zdejmujemy ze szpikulca na talerz i jemy za pomocą sztućców. Nie wkładamy do ust kawałka nabitego na szpikulec. Po pierwsze, jest to niehigieniczne i nieapetyczne, po drugie możemy solidnie poparzyć, a po trzecie te szpikulce są zwykle (a przynajmniej powinny być) bardzo ostre, można więc sobie wyrządzić nimi niemałą krzywdę.

shutterstock 484573429 595x398 - Wokół stołu - jak to ugryźć, cz. 1
Zdjęcie: Shutterstock

Bon apetit! C.D.N.

 

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *