Rosołek jak u Mamy – przepis

Nie wiem jak u Was, ale u mnie spadł już śnieg. A gdy na polu robi się zimno, mokro i nieprzyjemnie u mnie na stół wjeżdża rosół. Dziś mam dla Was mój przepis na przepyszny rosołek wyłącznie na kurczaku. Aromatyczny i rozgrzewający. Przepis z gatunku Łatwy, choć czasochłonny. Ten rosołek często służy u mnie jako baza do wielu, wielu innych zup (tej poniedziałkowej pomidorowej również).

Składniki:
1 nieduży kurczak kukurydziany (maks. 1,5 kg)
4-5 marchewek
2-3 nieduże korzenie pietruszki
¼ średniego lub ½ małego selera
10 – 15 cm pora
Ok. 15-20 dag włoskiej kapusty
Kilka gałązek selera naciowego
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren czarnego pieprzu
4-5 listków laurowych
Sól wg uznania
Koperek/natka pietruszki do posypania (posiekane)

Przygotowanie:
1. Kurczaka dokładnie myjemy, umieszczamy w dużym garnku zalewamy zimną wodą tak, aby cały był zanurzony i „jeszcze trochę” – musimy pamiętać, że dużo wody się odparuje w czasie gotowania, a musi jeszcze wystarczyć na warzywa.

2. Dodajemy przyprawy + 1 łyżka soli. Wstawiamy do gotowania na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień tak, aby tylko delikatnie „pyrkał” i gotujemy ok. 1,5 godziny. W razie konieczności zbieramy szumy.

3. Warzywa myjemy i obieramy. Dodajemy do wywaru z kurczaka.

4. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 – 3 godziny. Nie można doprowadzić do wrzenia, ponieważ zagotowany rosół zrobi się mętny. Powinien tylko delikatnie do nas mrugać.

5. Doprawiamy wg uznania solą i/lub mielonym pieprzem.

6. Rosołek odcedzamy.

7. Mięso z kurczaka obieramy, warzywa kroimy w plasterki/kosteczkę.

8. Serwujemy z drobnym makaronem, kawałkami kurczaka i warzywami. Można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

9. Resztę mięsa i warzyw możemy wykorzystać do pieczonych pierożków z mięsem z rosołu.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *