Pasztecik na kruchym spodzie

Pasztety, paszteciki. Solo, nadziewane lub same będące pysznym nadzieniem są nieodłącznym „symbolem” nadchodzących Świąt. Ja osobiście uwielbiam klasyczny pasztet (najlepiej mojej mamy) z sosem tatarskim. Dla mnie to smakołyk nie do opisania 🙂

Pasztecik na kruchym spodzie – szybki przepis

Dziś za to mam dla Was bardzo szybki przepis z wykorzystaniem mięska z bulionu, na który przepis napisałam wczoraj. Wszak tyle dobroci to szkoda, żeby się zmarnowały.

Składniki:
Mięso i pozostałe warzywa z TEGO przepisu
Świeżo zmielony pieprz
Sól
Gałka muszkatołowa
Jajko
Żółty ser (użyłam tartego szafira – taki akurat miałam pod ręką)
Kruche ciasto wytrawne:
200 g mąki
100 g masła (jeśli ciasto będzie Wam się zbyt sypać, można dodać jeszcze trochę masła)
1 jajko
Szczypta soli

Szczypiorek do posypania

Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto, przekładamy na blaszkę i lekko podpiekamy, 180 stopni, grzanie góra-dół.

Mięso wraz z warzywami mielimy. Dodajemy przyprawy oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę.

Następnie wykładamy ją na lekko podpieczony spód i pieczemy „na rumiano” – ok. 20 minut, 180 stopni, grzanie góra-dół.

Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.

Po upieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i gotowe.

Taki farsz mięsny możemy wykorzystać do przygotowania TAKICH pierożków.

1 16176777 10208333790645958 1184177722 n 225x300 - Pasztecik na kruchym spodzie

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *