Pasta z ciecierzycy i cukinii

Bardzo lubię ciecierzycę.  Jednak sam hummus ostatnimi czasy troszkę mi się przejadł więc wczoraj sobie pokombinowałam. Wyszło nie tylko zdrowo, ale i pysznie (jak zwykle 😉 ). Super opcja do kanapek, może posłużyć jako dip lub samodzielna przekąska.

Składniki:
Puszka ciecierzycy na parze Bonduelle
1 średnia cukinia
3 – 4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
1 mała łyżeczka czarnuszki
sól/pieprz do smaku wg uznania

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokroiłam na plasterki i podsmażyłam na oliwie tak, aby się ładnie zrumieniła.
  2. Cieciorkę wraz z cukinią i oliwą wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładziutką pastę
  3. Doprawiłam do smaku czarnuszką, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszałam tak, aby nasiona czarnuszki pozostały w całości, a nie zmieliły się.
  4. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, można jeszcze dolać odrobinkę oliwy.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *