Najlepsze chrupiące naleśniki

Nareszcie! Nareszcie wiosna zawitała i do nas. Tak bardzo brakowało mi już słońca i ciepła, że miałam wrażenie, że ta nieszczęsna zima nigdy się już nie skończy. Dziś mam dla Was przepis, który od zawsze kojarzy mi się właśnie z nadejściem wiosny: pyszne chrupiące naleśniki. Do różnych celów robię różne naleśniki, ale w tym przypadku ich chrupkość ma wyjątkowe znaczenie – w jednym prostym daniu będziemy mieć połączonych kilka tekstur i temperatur: od gorącego chrupiącego naleśnika, przez idealnie gładką, lekko schłodzoną bitą śmietanę po soczystą truskawkę. No to co? Zapraszam!

Najlepsze chrupiące naleśniki

Składniki:
250 g mąki
2 jajka
250 ml baaaardzo zimnej wody gazowanej
250 ml zimnego mleka
½ łyżeczki cukru
szczypta soli
Olej do smażenia

Kubeczek śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
Opakowanie truskawek

Przygotowanie:
Składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy za pomocą miksera na gładkie ciasto. Na płaskiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy złociste naleśniki.

Śmietaną wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Truskawki kroimy na ćwiartki lub na ósemki.

Gotowe naleśniki składamy w kopertki, nakładamy na nie bitą śmietanę, której część rozkosznie rozpłynie się tworząc pyszny słodki sos i posypujemy pokrojonymi truskawkami.

Takie proste, takie pyszne. Bon apetit!

 

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *