DZIAŁO SIĘ – Luty 2018 – Czechy, Gruzja, jedzenie i wino

W tym odcinku DZIAŁO SIĘ istne szaleństwo! Pomimo, że zaatakowały syberyjskie mrozy i lutemu przypadło w udziale być najkrótszym miesiącem w roku, to wydarzyło się mnóstwo fajnych rzeczy. Przede wszystkim miesiąc ten zaczął się z przytupem, bo od ostatków i tłustego czwartku. A ponieważ różne ciekawe historie fajnie jest znać, polecam wycieczkę do przeszłości z artykułem

„DZIAŁO SIĘ – SKĄD SIĘ WZIĄŁ TŁUSTY CZWARTEK”

20180208 101505 595x793 - DZIAŁO SIĘ - Luty 2018 - Czechy, Gruzja, jedzenie i wino

Przy okazji tłustego czwartku przygotowałam dla Was zbiór przepisów „DZIAŁO SIĘ -TŁUSTOCZWARTKOWY SWEETSBOOK”. Znam amatorów pączków nie tylko od święta, ale i na codzień – tutaj więc znajdziecie przepis na pyszne pączusie, faworki i kilka niespodzianek 🙂

20180201 202253 595x498 - DZIAŁO SIĘ - Luty 2018 - Czechy, Gruzja, jedzenie i wino

Tydzień później wypadły Walentynki, o których oczywiście zapomniałam. Poza tym jestem amatorką świętowania raczej rodzimych świąt i świąteczek, dlatego we wpisie DZIAŁO SIĘ – WALENTYNKI możecie poczytać o „słowiańskich walentynkach”. Do tego przepis na przepyszny marcepan, który możecie wykorzystać zawsze, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego.
1 20180214 084639 595x764 - DZIAŁO SIĘ - Luty 2018 - Czechy, Gruzja, jedzenie i wino

Przy okazji ww Walentynek wybraliśmy się z M na kolację degustacyjną wraz z pairingiem szampanów i win musujących. Chef Marcin z Filipa18 pokazał klasę, że hej. O kolacji mistrzów i dlaczego zakochałam się na zabój w szampanie Meteyer Pere et Fins Rose poczytacie DZIAŁO SIĘ – FILIPA18

IMG 20180217 100512 764 595x744 - DZIAŁO SIĘ - Luty 2018 - Czechy, Gruzja, jedzenie i wino

Pojechaliśmy też na „ferie”. Tzn na leciutko przedłużony weekend i jeden mroźnych poniedziałków spędziliśmy w Czechach, pasąc oczka widokami i brzuszki nieprzyzwoicie pysznym jedzeniem. Były słodycze, była czeska klasyka, było piwko. O tym, dlaczego wręcz koniecznie należy odwiedzić Stramberk i czy kąpiele w piwie są fajne, dowiecie się DZIAŁO SIĘ – CZECHY.

20180302 152326 595x446 - DZIAŁO SIĘ - Luty 2018 - Czechy, Gruzja, jedzenie i wino

Przez jeden weekend postanowiliśmy usiąść na tyłkach i odpocząć w domu. Było i gotowanie na ogniu, i przeczenie absolutnie najlepszych gofrów. Przepis na to cudo – serio, najlepszy w sieci – znajdziecie pod DZIAŁO SIĘ – NAJLEPSZE GOFRY

20180225 121741 - DZIAŁO SIĘ - Luty 2018 - Czechy, Gruzja, jedzenie i wino

A na koniec absolutny hicior! Koniec lutego przyniósł ze sobą warsztaty z kuchni gruzińskiej dla blogerów i dziennikarzy w Magazynie Wina. O tym niesamowitym wydarzeniu, wraz z garścią ciekawostek poczytacie w artykule DZIAŁO SIĘ – KUCHNIA GRUZIŃSKA – WARSZTATY.

20180226 172915 595x446 - DZIAŁO SIĘ - Luty 2018 - Czechy, Gruzja, jedzenie i wino

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *