Alkoetykieta – cz. I

U lala, ależ te Święta i Nowy Rok przeleciały. Jak się macie? Wybawieni, wypoczęci? Ponieważ zaczął się karnawał, gości będziemy wszyscy pewnie mieć co niemiara, tym artykułem chcę rozpocząć cykl, który mam nadzieję zagości na stałe i zostanie ciepło przyjęty. A mianowicie, będzie on traktował o szeroko pojętych zasadach panujących przy stole. I tak oto dziś rozpoczniemy od… doboru rodzaju alkoholu do potrawy oraz temperatury serwowania. Znacie taki wierszyk?

Ryby, drób i cielęcina
lubią tylko białe wina.
Zaś pod sarny, woły, wieprze
jest czerwone wino lepsze.
Deser, fructa i łakotki
lubią tylko wina słodkie.
A szampana, wie i kiep,
Można w czasie, po i przed. 

Co prawda nowocześni znawcy wieszają na nim przysłowiowe psy, ale jest  to podejście klasyczne i ja w dzisiejszym wpisie tez zaprezentuję Wam klasykę. Na razie ogólnie – o alkoholach, ich rodzajach oraz temperaturach serwowania.

Przystawki – wina wytrawne, wytrawne wermuty, czysta wódka
Kawior – szampan lub… bardzo dobrze zmrożona, wódka jakościowa
Mięsa – i tutaj mamy mały podział: do drobiu, ryb oraz do cielęciny serwujemy wina białe; do  dziczyzny z kolei, wołowiny, schabów pieczonych itp. lepsze będzie wino czerwone.
Potrawy z grzybów – wina czerwone, wytrawne (ostatnio jadłam rewelacyjną pastę z borowikami, do której dobrałam sobie Chianti (Chianti Coli Senesi, Sangiovese, Bichi Borghesi, Toskania).
Sery chude – wina białe, wytrawne lub półwytrawne. Tutaj może pojawić się również na stole piwo.
Sery tłuste – wina czerwone, wytrawne
Desery – wina słodkie lub półsłodkie, likiery, wódki aromatyzowane
Kawa – koniaki, winiaki.

Temperatura serwowania:
Gin – temperatura pokojowa
Koniak i winiak  -w temperaturze pokojowej
Likiery –  w temperaturze pokojowej
Miody pitne – w temperaturze pokojowej
Wino białe wytrawne – schłodzone
Wino białe słodkie – w temperaturze pokojowej
Wino czerwone – w temperaturze pokojowej
Whisky – w temperaturze pokojowej
Wódka czysta – musi być bardzo mocno schłodzona
Wódki gatunkowe –  w temperaturze pokojowej

Temperatura pokojowa oznacza zakres temperatur pomiędzy 15 a 25 stopni. W przypadku alkoholi warto więc stosować się instrukcji stosowania podanych na etykiecie.

Alkohol serwujemy zawsze z prawej strony gościa, nigdy nie dotykając kieliszka butelką. Jeśli chcecie, aby Wasze przyjęcia były eleganckie i z klasą, trzymajcie się tych dwóch zasad kurczowo 🙂

Na zakończenie tego wpisu I część „Słowniczka z procentami” :

Absynt – nalewka ziołowa, produkowana z piołunu i anyżu
Advocat – likier na bazie jaj
Beaujolais (wym. bożole) – czerwona wina francuskie z regionu Beaujolais
Beaujolais nouveau (wym. bożole nuwo) – sprzedawane w listopadzie bardzo młode wino, pochodzące ze zbiorów sprzed kilku miesięcy
Bourbon – amerykanska whisky z kukurydzy
Brandy – koniak pochodzący z innych regionów niż Cognac (Francja)
Cabernet – dwie odmiany winogron (savignon i franc)
Chardonnay – odmiana białych wingron
C.D.N

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *